Wat is scenario planning en hoe kun je het gebruiken?
Strategie maken met onzekerheid
Hoe bouw je een strategisch plan voor je bedrijf als je geen zekerheid hebt over de toekomst? Dat crisis kansen geeft weten we allemaal. De vraag is alleen…….wachten we op de crisis of bereiden we ons hierop voor?
Dat is hetzelfde als het leggen van de basis van uw huis op een grond die in de toekomst zou kunnen bewegen of verschuiven. Dit kunnen we doen met strategisch ririscomagnement in de huidige volantile (VUCA =) wereld.
De realiteit is dat elke afzonderlijke beslissing in uw organisatie een keuze is onder een zekere mate van onzekerheid; In de praktijk baseren we onze keuzes op mogelijke resultaten en voorspellingen voor het beste geval over waar de toekomst naartoe gaat.
We zijn het er allemaal over eens dat besluitvorming meer gebaseerd moet zijn op gegevens en analyse dan op intuïtie en onderbuikgevoelens.
Maar er zijn hier twee problemen: ten eerste kunnen gegevens moeilijk te verzamelen zijn. Ten tweede, gegevens vertellen u over het verleden, maar geven u absoluut geen indicatie over de toekomst.
Dus hoe maak je gegevens die je helpen te voorspellen wat er gaat gebeuren?
Gelukkig is er een tool die je als strateeg kunt gebruiken om de toekomst te voorspellen en betere keuzes te maken op korte en lange termijn.
Wat is scenarioplanning?
Niemand kan de toekomst voorspellen maar we kunnen wel bedenken wat we moeten gaan doen zodra het onvoorziene gebeurd. Scenarioplanning maken we aannames over wat de toekomst zal zijn en hoe uw bedrijfsomgeving in de loop van die tijd in de loop van de tijd zal veranderen. Het liefst doen we dit met een team van uw bedrijf, een expert en buitenstaander om verrassende elementen in te brengen. Het is een innovatieve manier om strategie vast te stellen.
Meer in het bijzonder identificeert Scenarioplanning een specifieke reeks onzekerheden, verschillende ‘realiteiten’ van wat er in de toekomst van uw bedrijf zou kunnen gebeuren.
Het klinkt eenvoudig en het is misschien niet de moeite of de specifieke moeite waard, maar het is waarschijnlijk het beste wat je kunt doen om je organisatie op lange termijn te begeleiden.
Boeren gebruiken bijvoorbeeld scenario’s om te voorspellen of de oogst goed of slecht zal zijn, afhankelijk van het weer. Het helpt hen bij het voorspellen van hun omzet maar ook van hun toekomstige investeringen.
Militaire instellingen gebruiken scenario-planning bij hun operaties om eventuele onwaarschijnlijke situaties het hoofd te bieden en anticiperen op de gevolgen van elke gebeurtenis. In dit geval kan scenarioplanning het verschil tussen leven en dood betekenen.
Scenarioplanning heeft misschien niet zulke ernstige gevolgen voor uw organisatie, maar als u dit niet doet, loopt u het risico de deur te openen naar hogere kosten, verhoogde risico’s en gemiste kansen.